fbpx

Av: Sigrid Eriksen, innholdsprodusent i Friskus

2021 starter med nok en dose sosial distansering. Det å presse ti venner ned i samme sofa for latter og bråk er kanskje ikke aktuelt for øyeblikket, men sosialt samvær er ikke dødt!

Det er lett å svartmale hele fjoråret. Avskrive det som pandemiåret 2020 – og vi skal slett ikke avskrive de mange, felles og individuelle, utfordringene vi har måttet stå i. Likevel er det viktig å huske de gode minnene, og sørge for at vi ikke mister håpet nå mens vi drøvtygger pandemitiden ut. De gode minnene skaper vi når vi tenker utenfor boksen, og lager sosiale møteplasser tross begrensningene!


Her er mine topp tre tips for digitale aktiviteter du kan arrangere i 2021: 

1. Digital Quiz!

Noen av de beste minnene mine fra 2020 er digital quiz med venninnegjengen! En sjanse til å dra børsten gjennom håret og eyelineren over vippekanten. Vi lager quiz for tur, og samles på video. Venninnene imponerer med stadig mer kreative quiztema. En venninne stiller obskure spørsmål om flypropeller, og vi gjetter vilt. En annen deler skjerm og har fått tilsendt bilder av bestemors gamle gårdsutstyr – vi må beskrive hva alt brukes til. Det er ikke så viktig hvem som vinner, vi koser oss uansett

Dette er en aktivitet som lett er overførbar til ungdomsklubber, speidergrupper, osv. Velg quiztema som engasjerer din gruppe, og inviter i deres foretrukne konferanse-app!

2. Spill sammen online!

2020 ble året for digitale opplevelser. Selv har jeg aldri spilt noe særlig med videospill, men i fjor fikk jeg for første gang selv oppleve den sosiale komponenten ved å spille “online”. Spillet Among us ble i 2020 en internett-trend, og vi slengte oss på. Vi samlet sammen venner og bekjente – digitalt – og prøvde å avsløre hvem som var undercover romvesen, mens avatarene våre løp desperat rundt i romskipets ganger. Diskusjonene gikk på felles “voice call”, og det var vanskelig å ikke bli engasjert når klokken tikket og man ville unngå å bli stemt ut i verdensrommets frosne vakum!

Det finnes mange online spill man kan invitere til – også gratis. Spill som har egen online versjon er for eksempel: Codenames og Drawful. Skap et spillerom og møt på deres foretrukne konferanse-app.

3. Videobesøk!

Året 2020 ble også året farmoren min lærte å bruke funksjonen for video-samtale på instagram! Det er vanskelig å besøke besteforeldre og andre som er i risikogruppen, så vi samlet samtlige barnebarn på videokonferanse på instagram (den eneste appen hun har på telefonen sin), og hadde “digitalt besøk”. Da kunne vi til og med få med oss tredjemann fra utlandet! Det var nok et lyspunkt i 2020 for både oss og henne! Kan tro vi var imponerte da hun fortalte at hun også hadde ringt søsteren sin i Drammen via instagram. Et hyggelig bilde å se for seg de to damene på nærmere åtti på på hver sin side av en smarttelefon.

Det er viktig å få sjansen til å være sosial. Både telefonvenner, men også videovenner, kan være det lille som utgjør en stor forskjell! 

Fjoråret var tungt, men det hadde vært tyngre uten mitt sosiale nettverk. Derfor vil jeg nå i begynnelsen av 2021 slå et slag for det digitale samværet. Det vi skaper ved å tenke utenfor boksen. Kanskje er det flere ting som kan arrangeres via video: strikkeklubb, leksehjelp, musikkundervisning, planteskole osv. Det viktigste er at vi står sammen, til vi igjen kan være sammen.

Om det er quiz, spill eller en videosamtale, er det viktig at vi genererer sosiale møteplasser! 


Trenger du tips til hvilke apper du kan bruke? 

Vi har samlet noen forslag til deg: